Генерал от военновъздушните сили на Венецуела Франсиско Янес призна лидера на

...
Генерал от военновъздушните сили на Венецуела Франсиско Янес призна лидера на
Коментари Харесай

Венецуелски генерал се обяви в подкрепа на лидера на опозицията Хуан Гайдо

Генерал от военновъздушните сили на Венецуела Франсиско Янес призна водача на опозицията Хуан Гайдо за законен президент на страната и прикани въоръжените сили да въстанат против Николас Мадуро, съобщи Ройтерс.
 Лидерът на опозицията във Венецуела търси разговор с Китай  Само Италия е гласувала срещу оповестяването на Гуайдо за президент на Венецуела  Екологичен потенциал призна Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела
" Граждани на Венецуела, 90% от въоръжените сили на Венецуела не са на страната на диктатора, те са с хората на Венецуела ", съобщи Янес във видео в Туитър. " Имайки поради развитията от последните няколко часа, преходът към народна власт е неминуем ", добави той. 

Командването на венецуелските въздушни сили също отговори в Туитър, като упрекна Янес в държавна измяна. Той е първият настоящ държавен военачалник, който се афишира в поддръжка на Гайдо откогато той се самопровъзгласи за президент на 23 януари по време на голям антиправителствен митинг в столицата Каракас и даде обещание да провежда свободни избори. 



В същото време покровители на Гайдо провеждат протестни демонстрации в цялата страна, които се чака да засилят натиска върху Мадуро да се отдръпна от поста си и да свика избори за президент. Редица европейски страни дадоха на Мадуро период до неделя да разгласи избори преди да признаят Гайдо за законен президент. 

Подкрепата на военните е основна за Мадуро. Гайдо съобщи, че е провел секрети срещи с военни, с цел да завоюва тяхната поддръжка, съобщи BBC. Това обаче ще е мъчно, защото още с встъпването някогашният президент на Венецуела Уго Чавес подсигурил мощна поддръжка измежду въоръжените сили за своите социалистически хрумвания, от която сега се употребява Мадуро. 

В изявление пред китайския вестник " Саут Чайна морнинг пост " по-рано Гайдо още съобщи, че желае " продуктивни и взаимно преференциални " взаимоотношения с Китай, като разгласи подготвеност за договаряния със страната " при първа опция ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР